Arbo Risico –inventarisatie en evaluatie

Wat en Waarom een RI&E?

Ondernemen is risico’s lopen.
Een ondernemer loopt risico’s; dat weet u als geen ander. Het product waarin u investeert, moet aanslaan. Uw klanten moeten betalen, er moet niet ingebroken worden in uw bedrijf. Allemaal risico’s.
Dat hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Zolang alles goed gaat, verdient u er met uw personeel een aardige boterham mee.

Kent u alle risico’s? Ook voor uw personeel en uw materieel?
Maar wat als er plotseling een ongeval met een machine gebeurt? Een medewerker gevaarlijke stoffen binnenkrijgt? Of als iemand uitvalt omdat hij of zij te zwaar werk heeft, of te veel?
Dan staat de productie stil, of u moet ‘t met een persoon minder doen. Daar komen nog de reparaties en ziektekosten bij. En het brengt uw goede naam in gevaar. Kortom, behoorlijke risico’s.

Met een RI&E zet u deze risico’s op een rij. Zo kunt u ze gericht aanpakken!
U heeft vast wel eens gehoord van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, ofwel RI&E.
Een RI&E is eigenlijk twee dingen: een LIJST met alle risico’s in uw bedrijf, en een PLAN voor het oplossen ervan. Met die twee kunt u de risico’s voor uw personeel en uw bedrijf terugdringen. En dus ook het financiële risico.

De RI&E is niet ingewikkeld. WEL VERPLICHT voor bijna iedere ondernemer met personeel!
Ingewikkeld? Dat valt mee. U moet er gewoon even voor gaan zitten. Belangrijk is de RI&E wél. Zo belangrijk dat de overheid hem verplicht heeft gemaakt voor vrijwel alle ondernemers met personeel.

Branchespecifieke RI&E-instrument voor de fitnessbranche.
Inmiddels hebben 165 branches (waaronder de fitnessbrancheorganisatie Fit!vak) ervaring opgedaan met de ontwikkeling van een branchespecifiek RI&E-instrument. Sommige instrumenten zijn nog op papier, steeds meer zijn digitaal beschikbaar. Al 100 van deze branches hebben een erkend RI&E-instrument. Ook voor de fitnessbranche is er een branchespecifieke RI&E-instrument ontwikkeld. Deze kunt u downloaden op www.rie.nl. Selecteer rechts op de startpagina de “F” onder RI&E-instrumenten en selecteer vervolgens op “ fitnesscentra”.

Bron: www.rie.nl